Blat laminowany „marmur Jasny TC S63003”
Blaty Laminowane są estetyczne, trwałe, a przede wszystkim w przystępnej cenie. Znajdują najczęściej zastosowanie w kuchni, gdzie świetnie pełnią swoją rolę jako blaty kuchenne ze względu na ich wysoką wytrzymałość na temperaturę, uszkodzenia i wodę, dzięki warstwie laminatu oklejonego termoutwardzalnym HPL. Blat taki jest niczym innym jak płytą wiórową, zabezpieczoną od spodu folią przeciwprężną. HPL wykonany jest z utwardzonych warstw papieru i wzmocniony żywicami syntetycznymi, imitując wybrane wzory tj. drewna czy kamienie.
Klasyfikacja blatów laminowanych
Warstwa dekoracyjna może imitować:
- Drewna
- Kamienie i paski
Jednak dostępne są również w wersjach jednobarwnych oraz ciekawych i niestandardowych wzorach.
Zdjęcia wszystkich blatów
Plusy i minusy blatów laminowanych
Zalety
Materiał ten łączy wysoki poziom wizualny, z niską ceną i odpornością na czynniki zewnętrzne i uszkodzenia.
Łatwo zmywalna, gładka powierzchnia, zabezpiecza blat, przed potencjalnymi zabrudzeniami i oferuje wysoką odporność na odbarwienia.
Płyty są lekkie i łatwe w obróbce, co ułatwia ich montaż.
Dekory oferują szeroki wachlarz kolorów i materiałów, które mogą imitować, a przy tym wyglądają naturalnie.
Wady
Blaty te mają niejednolitą konstrukcję, co utrudnia potencjalną renowację, w przypadku większego uszkodzenia. Najłatwiej jest wymienić zniszczony produkt na nowy.
Płyta wiórowa, stanowiąca główny element budowy blatu, jako materiał drewnopodobny, jest podatna na działanie wody w przypadku uszkodzenia zewnętrznej warstwy zabezpieczającej.
Montaż i obróbka blatów laminowanych
Montaż Blatów laminowanych jest całkiem prosty i przystępny nawet dla amatora. Łatwo go przyciąć, a montaż jest możliwy przy pomocy wkrętów. Na koniec należy zabezpieczyć go sylikonem.
.