Blat kuchenny jest z pewnością elementem wizualnym, który wpływa na estetyczny wystrój naszej kuchni, jednak poza wyglądem powinien zachwycać również trwałością i odpornością na wpływ czynników zewnętrznych, by zakup był satysfajconujący na długie lata.
Jaki jest wybór blatów kuchennych?
Blaty laminowane
Blaty Laminowane są estetyczne, trwałe, a przy tym w dobrej cenie. Znajdują najczęściej zastosowanie w kuchni. Wykazują wysoką wytrzymałość na temperaturę, uszkodzenia i wodę, dzięki warstwie laminatu oklejonego termoutwardzalnym HPL. Blat taki jest niczym innym jak płytą wiórową, zabezpieczoną od spodu folią przeciwprężną. HPL wykonany jest z utwardzonych warstw papieru i wzmocniony żywicami syntetycznymi. Blaty te mogą imitować drewna, kamienie lub występować w jednolitych kolorach.
Zalety:
Blaty laminowane są niedrogie, łączą wysoki poziom wizualny z z trwałością i odpornością na uszkodzenia.
Są lekkie i łatwe w obróbce.
Oferują szeroki wybór kolorów i materiałów, które mogą imitować.
Zewnętrzna warstwa jest łatwo zmywalna, odporna na różnorodne zabrudzenia i trwała.
Wady:
Niejednolita budowa powoduje, że produkt ciężko poddać renowacji, najłatwiej wymienić zniszczony blat na nowy.
Płyta wiórowa, który stanowi główny element budowy blatu, jako wyrób drewnopodobny jest wrażliwa na wilgoć, w przypadku uszkodzenia zewnętrznej warstwy.
Kamienny blat kuchenny
Blaty kamienne mogą wyjątkowo dobrze dopełnić każdą przestrzeń nadając jej ekskluzywnego i eleganckiego wyglądu. Łatwo utrzymać je w czystości i zazwyczaj są bardzo trwałe. Wybór materiałów, z których można je wykonać jest wyjątkowo duży, a różne rodzaje kamienia wykazują różny poziom trwałości oraz odporności na zabrudzenia i temperatury. Spośród ogromnego wyboru każdy może znaleźć coś odpowiedniego dla siebie. Blaty kamienne bywają jednak dość drogie, montaż i obróbka wymaga ręki specjalisty.
Jakie są rodzaje blatów kamiennych?
Blaty Granitowe, bazaltowe i porfirowe
Granit to zdecydowanie najtrwalszy, najbardziej odporne na zarysowania i zaplamienia. Ponadto nie wymaga impregnacji i jest odporny na uszkodzenia mechaniczne. Występuje w wielu odmianach kolorystycznych.
Blaty Marmurowe i trawertynowe
Blaty te występują w wielu wyjątkowych, ekstrawaganckich i luksusowych wzorach. Jednak zachwycający wygląd niekoniecznie idzie w parze z wytrzymałością. Blaty takie wymagają impregnacji, a mimo to bywają wrażliwe na uszkodzenia i czynniki zewnętrzne.
Drewniany blat kuchenny
Blaty drewniane zachwycają wyglądem. Doskonale pasują do większości kuchni, dopełniają wystrój i są dostępne w wielu wariantach kolorystycznych w zależności od gatunków drewna. Zazwyczaj spotykane są takie gatunki jak dąb, olcha, buk czy drewna egzotyczne. Wybór więc jest ogromny, a różne rodzaje wykazują rozmaite cechy, niektóre rodzaje drewna są twardsze, lub bardziej odporne na wilgoć. Blaty z drewna dzielimy na blaty lite i klejone. Blaty klejone są zazwyczaj bardziej odporne na działania czynników zewnętrznych. Lite drewno jednak oferuje bardziej naturalny wygląd. By utrwalić blat drewniany i uodpornić go na zniszczenia i zabrudzenia utrwalamy jego zewnętrzną warstwę poprzez olejowanie lub lakierowanie. Blat lakierowany jest bardziej odporny na wilgoć i łatwiej utrzymać go w czystości, za to blat olejowany lepiej znosi wysokie temperatury.
Zalety:
Drewniany blat świetnie pasuje do prawie każdej kuchni i doskonale współgra z innymi drewnianymi elementami.
Drewniane blaty są łatwe w obróbce oraz możliwość wielokrotnego odnawiania.
Wady:
Blaty drewniane są dość wrażliwe na działania czynników zewnętrznych takich jak wilgoć czy temperatura. Są mniej odporne na zniszczenia niż chociażby blaty kamienne. Warto pamiętać o szybkiej impregnacji blatu gdy dojdzie do uszkodzenia.
Należy pamiętać o tym, że drewno wymaga częstej pielęgnacji, lakierowaniu bądź olejowaniu. Można też stosować impregnaty, które pomogą nam w utrzymaniu blatu w dobrym stanie na dłużej.
Blaty z kamienia syntetycznego
Blaty z kamienia syntetycznego mogą imitować wybrane rodzaje kamienia. Są solidne i trwałe oraz odporne na zarysowania, zalania i temperatury. Są lżejsze od zwykłych kamiennych blatów i szybciej się nagrzewają, nie są tak chłodne i nieprzyjemne w dotyku.
Blaty ze stali nierdzewnej
Blaty ze stali nierdzewnej są solidne i praktyczne. Pasują do niemal każdej kuchni ze względu na ich neutralny wygląd, doskonale sprawdzają się w gastronomi, są łatwe w czyszczeniu, odporne na wysokie temperatury i wilgoć. Należy jednak uważać, by nie zarysować lub odkształcić gładkiej powierzchni blatu.
Blaty Szklane
Blaty ze szkła dzięki odpowiedniej obróbce i hartowaniu cieszą się wysoka odpornością na zarysowania, wilgoć, temperatury, są jednocześnie łatwe do utrzymania w czystości, ich największą i jedyną wadą jest wysoka cena.
Blaty Ceramiczne
Wybór blatów ceramicznych daje duże pole popisu naszej wyobraźni. Do wybory jest mnóstwo rodzajów, kolorów i kształtów płytek, którymi możemy udekorować naszą kuchnię. Charakteryzują się wysoką odpornością na uszkodzenia, zarysowania i temperatury. Zniszczoną płytkę można zawsze zamienić na nową.